Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2022

Ισπανία: No pasarán! στους εισβολείς από τη Wall Street

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ

Ενας πόλεμος μαίνεται στην Ισπανία παράλληλα με την πανδημία. Ο εχθρός ήρθε από τη Νέα Υόρκη, από τη Wall Street. Εταιρείες-θηρία του χρηματοπιστωτικού καπιταλισμού όπως ο… Κέρβερος (Cerberus Capital Management), η Blackstone και η Lone Star Funds, μυρίστηκαν «επενδυτικές ευκαιρίες».

Εδώ και δέκα χρόνια αγοράζουν κοψοχρονιά εκατοντάδες χιλιάδες ακίνητα, ιδίως στη Μαδρίτη, τη Βαρκελώνη και άλλες μεγάλες πόλεις. Τα νοικιάζουν ακριβά και τα «δένουν» με ληστρικά συμβόλαια. Από το 2020 που η ισπανική οικονομία κλονίζεται ξανά απ’ τον covid-19, πετάνε μαζικά στον δρόμο χιλιάδες ανθρώπους που δεν έχουν να πληρώσουν το νοίκι στον Αμερικάνο «σπιτονοικοκύρη». Τουλάχιστον οκτώ αυτοκτονίες συνδέονται με εξώσεις πρώην ενοικιαστών.

«Πόλεμος στην Cerberus!» ονομάζεται μία από τις οργανώσεις αλληλεγγύης που έστησαν ακτιβιστές και δικηγόροι. Υψώνουν ανθρώπινα τείχη όταν δικαστικοί επιμελητές και αστυνομικοί έρχονται να «παραλάβουν» τα σπίτια, καταλαμβάνουν κτήρια και γραφεία των «επενδυτών», στήνουν δικαστικούς αγώνες για αναβολή εξώσεων, ρυθμίσεις χρεών, χαμηλότερα μισθώματα.

Η 47χρονη μετανάστρια από τον Ισημερινό Ιρμα Βίτε είναι χαρακτηριστική περίπτωση. Ζει πάνω από 20 χρόνια στη Βαρκελώνη και εργάζεται ως βοηθός νοσοκόμα. Το 2005 αγόρασε το διαμερισματάκι της με δάνειο από ισπανική τράπεζα. Το 2009 η μηνιαία δόση πήγε από τα 900 στα 1.200 ευρώ. Το 2015 έκανε ρύθμιση, έχασε μεν την ιδιοκτησία, αλλά έμεινε μέσα ως ενοικιάστρια. Όμως η τράπεζα χρεοκόπησε, ο «Κέρβερος» αγόρασε μπιρ παρά τα χρέη, και το 2019 έδειξε στην Ιρμα την έξοδο.

02 4
Η Ιρμα Βίτε στο σπίτι της στη Βαρκελώνη

Η μαχητική μετανάστρια αρνείται να φύγει, παλεύει με το τρικέφαλο τέρας, έχει κάνει αγωγή στη θυγατρική της Cerberus Capital Management και κάθε μέρα γυρνά εξαντλημένη στο σαλόνι της. Από τη μια η γάτα της, από την άλλη το πλακάτ του αγώνα για αξιοπρεπή διαβίωση.

Στην Ισπανία περίπου το 70% των σπιτιών κατοικούνται από τους ιδιοκτήτες τους. Όμως το τσουνάμι της οικονομικής κρίσης που ξέσπασε το 2008-2009 προκάλεσε πάνω από ένα εκατομμύριο (!) εξώσεις ανθρώπων κάθε ηλικίας και οικογενειών που αδυνατούσαν να εξοφλήσουν τα στεγαστικά τους δάνεια. Τώρα βλέπουμε τη Δεύτερη Πράξη εκείνου του δράματος. Οι ξεσπιτωμένοι έγιναν ενοικιαστές. Ξεσπιτώνονται για δεύτερη φορά, με λίγη βοήθεια από τους Αμερικανούς φίλους.

Το ισπανικό κράτος δεν είναι άμοιρο ευθυνών. Το 2013, όταν τοπικές κυβερνήσεις («Αυτονομίες») και δήμοι πάλευαν να περιορίσουν τις ζημιές στα λογιστικά τους κιτάπια, πούλησαν όσο όσο στους ιέρακες της Wall Street συγκροτήματα λαϊκών κατοικιών. Τότε η Blackstone αγόρασε από τον δήμο Μαδρίτης 1.860 διαμερίσματα έναντι 129 εκατομμυρίων ευρώ. Σήμερα εντάσσονται στο ισπανικό χαρτοφυλάκιο της εταιρείας, αξίας άνω των 5 δισεκατομμυρίων ευρώ, μαζί με άλλες 30.000 κατοικίες, μικρά και μεγάλα ξενοδοχεία, μέγαρα με γραφεία, κ.λπ.

Οι Γιάνκηδες καπιταλιστές πήραν bonus τον μηχανισμό που ανεβοκατεβάζει τα ενοίκια. Τα οποία «φυσικά» αυξήθηκαν κατά μέσο όρο 40% την τελευταία πενταετία.

03 5
Οικογένεια που πήρε ένα μήνα παράταση για την έξωση

Μόλις τον περασμένο Οκτώβριο αποφάσισε ο Σοσιαλιστής πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ να παρέμβει, υπό την πίεση των Podemos που συμμετέχουν στην κυβέρνηση, έχοντας εκλέξει νέα Γενική Γραμματέα την 34χρονη ψυχολόγο Ιόνε Μπελάρα, διάδοχο του Πάμπλο Ιγκλέσιας.

Η κεντροαριστερή συγκυβέρνηση ετοίμασε νομοσχέδιο που προβλέπει σύνδεση του ύψους των ενοικίων με τον πληθωρισμό, πρόστιμα σε ιδιοκτήτες που έχουν πάνω από 10 κατοικίες και κρατούν έστω και μία κλειστή, επιδοτήσεις σε ενοικιαστές ηλικίας 18 έως 35 ετών, φρένο στην κερδοσκοπική πώληση μετοχών κατασκευαστικών εταιρειών. Οι αντιδράσεις είναι μεγάλες. Τα ξένα funds απειλούν να διακόψουν την κατασκευή νέων κατοικιών, το δεξιό Λαϊκό Κόμμα καταγγέλλει «κρατικό παρεμβατισμό στην ελεύθερη αγορά» και η ψήφιση του νομοσχεδίου (ό,τι θα έχει απομείνει από αυτό…) δεν αναμένεται πριν απ’ το πρώτο εξάμηνο του 2022.

«Αν έχεις δουλειά με σταθερό μισθό μπορείς να πληρώνεις ένα ενοίκιο» δήλωσε κυνικά ο Πάμπλο Κασάδο, αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος, εισπράττοντας κατακραυγή στα κοινωνικά δίκτυα. «Ο Κασάδο δεν έχει ιδέα για την αγορά εργασίας και τα δομικά χαρακτηριστικά των εισοδημάτων στην Ισπανία. Με μισθό χιλίων ευρώ είναι αδύνατον να νοικιάσεις μία αξιοπρεπή κατοικία» απάντησαν οι Podemos, ζητώντας να μην ξεπερνά το ενοίκιο το 30% των μηνιαίων εισοδημάτων κάθε νοικοκυριού.

04 4
Ιρλανδία. Διαμαρτυρία με πλακάτ για μεγαλοιδιοκτήτες-όρνια

Το πρόβλημα δεν είναι ισπανικό είναι παγκόσμιο, ιδίως στις αναπτυγμένες χώρες. «Εξω όρνια!» φωνάζουν Ιρλανδοί που διαδηλώνουν τακτικά στο Δουβλίνο απαιτώντας από τις Αρχές για να τιθασεύσουν τα ενοίκια που πήγαν στον ουρανό στον καιρό της πανδημίας. Ορνια είναι οι μεγαλοϊδιοκτήτες κατοικιών.

Μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο στο Βερολίνο, παράλληλα με τις βουλευτικές εκλογές, έγινε δημοψήφισμα όπου οι κάτοικοι εξουσιοδότησαν την τοπική κυβέρνηση (το Βερολίνο είναι και ομοσπονδιακό κρατίδιο) να αγοράσει 200.000 κατοικίες από εταιρίες και να τις νοικιάσει στον κόσμο με κοινωνικά κριτήρια.

Και η Νέα Ζηλανδία ψαλίδισε πρόσφατα φορολογικές απαλλαγές των μεγαλοκατασκευαστών.

«Αν η υγεία και η παιδεία θεωρούνται στοιχειώδεις παροχές, γιατί όχι και η στέγη;» αναρωτιέται η Καταλανή δημιουργός ντοκιμαντέρ Ιρένε Μπακέ, που έχει φωτίσει τις ανθρώπινες ιστορίες πίσω απ’ τους ψυχρούς αριθμούς του στεγαστικού ζητήματος στη Βαρκελώνη.

Το ερώτημα πλανιέται σαν φάντασμα πάνω από την ισπανική κοινωνία.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ