Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2022

Η Βουλγαρία δεν είναι start up

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ

Πριν από κάνα χρόνο ο νικητής των βουλευτικών εκλογών της 14ης Νοεμβρίου στη Βουλγαρία, ο 41χρονος Κίριλ Πέτκοφ, ήταν άγνωστος. Διάσημη ήταν η γυναίκα του, η Καναδή Λίντα Μακένζι, που εμφανίστηκε στο βουλγάρικο Master Chef εξακοντίζοντας στον ουρανό τις πωλήσεις «γλυκών και αλμυρών χωρίς γλουτένη» σε όσους έκαναν ουρές έξω απ’ το vegan café της στο κέντρο της Σόφιας.

02 η Καναδή σύζυγος του Κίριλ Πέτκοφ στο vegan cafe της

Ο Καναδο-αμερικανο-σπουδαγμένος Πέτκοφ εμφανίστηκε μόλις τον περασμένο Μάιο στο πολιτικό προσκήνιο της πιο φτωχής (Eurostat) και πιο διεφθαρμένης (International Transparency) χώρας της Ευρωπαϊκής ‘Ενωσης. Τότε διορίστηκε υπηρεσιακός υπουργός Οικονομίας και έστησε δίδυμο με τον, ας πούμε, «υπαρχηγό» του, τον 44χρονο υπηρεσιακό υπουργό Οικονομικών Ασέν Βασίλεφ – επίσης νεοσσό στην αρένα της εξουσίας.

03 Ο Πέτκοφ αριστερά στη φωτογραφία με τον Ασέν Βασίλεφ

Ο κόσμος τους ονόμασε «οι του Χάρβαρντ» γιατί έκαναν σπουδές (και) στο αμερικάνικο πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης, πριν μπουν στη δούλεψη πολυεθνικών, φτιάξουν δικές τους εταιρείες (του Πέτκοφ ασχολείται με πατέντες βιοτεχνολογίας, του Βασίλεφ με τιμολόγηση αεροπορικών ναύλων) και επιστρέψουν στη Βουλγαρία στα τέλη της δεκαετίας του 2.000.

Τρίτη και φαρμακερή ήταν η τελευταία προσφυγή στις κάλπες, μετά από δύο άκαρπες εκλογές, τον Απρίλιο και τον Ιούλιο φέτος. Οι δύο σαραντάρηδες έστησαν άρον άρον ένα κόμμα με τον πομπώδη τίτλο «Συνεχίζουμε την αλλαγή» (σσ: πότε άρχισε η αλλαγή;), σκόρπισαν φήμες «ερχόμαστε» (σαν προδιαφήμιση) και μόλις στις 19 Σεπτεμβρίου ανακοίνωσαν ότι κατεβαίνουν στις εκλογές.

Ο Πέτκοφ δεν έχει κυβερνητικό πρόγραμμα. Έχει κατάλευκα δόντια, χαμογελάει και υπόσχεται ένα πράγμα: μηδενική ανοχή στη διαφθορά. Εκεί βρίσκεται το δικό του «λεφτά υπάρχουν». «Θα πάρουμε πίσω και θα αναδιανείμουμε«, λέει, «όλα τα χρήματα που οι κακοί σας έχουν κλέψει μέχρι τώρα».

Το «zero corruption» μοιάζει ωραία ιδέα πρωτάρη επιχειρηματία. Να την κάνει σλόγκαν, να την «επικοινωνήσει», να μαζέψει πελάτες. Και από υπηρεσίες και προϊόντα, βλέπουμε. Δυστυχώς για τον Πέτκοφ η Βουλγαρία δεν είναι start up. Είναι ένα μετακομμουνιστικό απολίθωμα ξεχαρβαλωμένο εδώ και 40 χρόνια από νεοφιλελεύθερους βιαστές, ξένους πάτρωνες και ντόπιες μαφίες.

Τότε γιατί τον ψήφισε ο κόσμος; Γιατί του έδωσε ποσοστό 25,67% απ’το πουθενά, στριμώχνοντας στη δεύτερη θέση το δεξιό κόμμα «Πολίτες για την Ευρωπαϊκή Ανάπτυξη της Βουλγαρίας» (GERB) του γονατισμένου απ’ τα σκάνδαλα πρώην πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσωφ;

Γιατί η ελπίδα των ολίγων που σύρθηκαν στις κάλπες – η συμμετοχή ήταν μόλις 39% – πεθαίνει τελευταία. Αλλά και γιατί ο Πέτκοφ ως υπηρεσιακός υπουργός άνοιξε ελαφρά το καπάκι του…βόθρου. Ανακάλυψε ότι κρατική τράπεζα επενδύσεων μοίρασε σε οκτώ καρχαρίες-μεγαλοεπιχειρηματίες κονδύλια της ΕΕ για χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις.

«Θέλουμε να πετύχουμε αριστερούς στόχους με δεξιά μέτρα» λέει. «Αν το κράτος ξαναπάρει τα λεφτά που καταλήγουν στους διεφθαρμένους, τότε θα χρηματοδοτήσει νοσοκομεία και σχολεία χωρίς να αυξήσει τους φόρους». ‘Οπερ έδει δείξει, σε μια θεωρητική πιρουέτα την οποία πολλοί Βούλγαροι ακούν με συγκρατημένη αισιοδοξία. «Να τον δούμε κι αυτόν…».

Ανάλογη στάση αναμονής τηρούν και οι Βρυξέλλες. ‘Όχι από φιλανθρωπία, αλλά γιατί ζορίζονται να διαχειριστούν την παραδομένη στο οργανωμένο έγκλημα βαλκανική αποικία τους.

Τα κουκιά στη νέα Βουλή βγαίνουν και δεν βγαίνουν. Οι νικητές των εκλογών αποκλείουν τόσο τη συνεργασία με τον Μπορίσωφ όσο και με το Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών (DPS) που εκφράζει, σε επαφή με την Αγκυρα, τη μουσουλμανική μειονότητα. Στόχος είναι μια τετρακομματική συγκυβέρνηση με τους Σοσιαλιστές (BSPzB), το λαϊκιστικό κόμμα του τηλε-κωμικού Σλάβι Τριφόνωφ «Υπάρχει τέτοιος λαός;» (ΙΤΝ) (σσ: αθάνατε Μπέπε Γκρίλο…) και την κεντροαριστερή «Δημοκρατική Βουλγαρία» (DB).

Τα τέσσερα κόμματα διαθέτουν δυνητικά τις 134 από 240 έδρες. 04 Κόμματα και έδρες στη νέα Βουλή

«Το «Συνεχίζουμε την αλλαγή» δεν θυμίζει κόμμα που σχεδιάζει να γίνει κεντρικός παίκτης. Μοιάζει μάλλον με ένα project που προσπαθεί να αποκομίσει όσο γίνεται περισσότερα οφέλη από την σχετικά επιτυχημένη θητεία δύο υπηρεσιακών υπουργών» εκτιμά η Ρούζα Σμίλοβα, καθηγήτρια πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Σόφιας.

Η κατάσταση στη Βουλγαρία είναι δραματική από κάθε άποψη. Στην πανδημία, ας πούμε, το ποσοστό εμβολιασμένων και με τις δύο δόσεις είναι 22%, το χαμηλότερο στην Ευρώπη. Ο Χάρος σαρώνει, με πάνω από 300 θύματα του covid-19 κάθε μέρα. Προηγήθηκε, λόγω μαύρης φτώχειας, πρωτοφανής συρρίκνωση πληθυσμού: οι κάτοικοι το 1988 ήταν γύρω στα εννέα εκατομμύρια, σήμερα είναι κάτω από επτά. Μαφιόζοι βρίσκονται πίσω από κάθε οικονομική δραστηριότητα.

05 Γιατρός σε κλινική covid 19 στο Χάσκοβο της Βουλγαρίας

Ο Πέτκοφ απέναντι σε αυτά πουλάει λόγια: θα ανασάνουν οι μικρομεσαίοι, θα σπεύσουν ξένοι επενδυτές, θα αυξηθούν μισθοί και συντάξεις, θα ξαναβγούμε στον πηγαιμό για την Ευρώπη-Ιθάκη.

Στήνει απέναντί του τους «εχθρούς του λαού». Υπόσχεται να απολύσει τον Γενικό Εισαγγελέα (ανώτατο νομικό σύμβουλο του κράτους με δικαστικές υπερεξουσίες, ο θεσμός δεν υπάρχει στην Ελλάδα) Ιβάν Γκέσεφ, ως άνθρωπο που ανέχεται τη διαφθορά ενώ όφειλε να την διώκει.

«Ακόμη κι αν γίνει πρωθυπουργός, ακόμη κι αν διώξει τον Γκέσεφ, η κυβέρνησή του πιθανώς να μην αντέξει πάνω από 7-8 μήνες. Είναι όμως αρκετό διάστημα για να έχει μια ευκαιρία να πείσει τον λαό ότι σοβαρολογεί» προβλέπει ο Ράντοσλαβ Μπιμπάλοφ, σύμβουλος επικοινωνίας, μιλώντας στο BBC.

Στο μεταξύ ο Πέτκωφ διακηρύσσει το δικό του «I have a dream». «Ονειρεύομαι ότι σε 10 χρόνια θα διαβάσω μία μελέτη που δεν θα λέει για τις οικονομίες-τίγρεις της Ασίας ή της Ιρλανδίας, αλλά για την οικονομία-λιοντάρι της Βουλγαρίας».

Οι Βούλγαροι μάλλον δεν θα περιμένουν τόσο πολύ.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ